Pages

Wednesday, March 13, 2013

How to create a huge spray paint stencil Part 1.



Mi is az a stencil? Ez az a kérdés, amire én sem tudtam a választ egészen 2010-ig. Addig én is mindig csak ámultam-bámultam azokra az alkotásokra amiket az utcán is látni. Ebben az évben ismerkedtem meg a stencilezéssel, mint technikával Amerikában. Egy gyerektáborban dolgoztam, azon belül is a művészeti tagozaton, ahol az egyik munkatársam tanította a gyerekeknek a technikát. Illetve nem csak a gyerekeknek, mert én is beültem közéjük. Elég könnyen megértettem, mit is kell csinálni, és miért is lesz ez olyan, amilyen. Tanulóból igen hamar tanárrá avanzsáltam, és a nyár végén én is tartottam stencilező órákat.

A stencil tulajdonképpen egy sablon, amit többször is fel lehet használni. Alkalmazhatod a technológiát lakás dekorálására a falon vagy akár vásznon, képként is. Ez egy olyan művészeti alkotás, aminek elkészítéséhez a Photoshopban előkészített "sablont" használod a festendő minta alapjaként. Miért? Azért mert mindent ki kell vágni a képről, ami fekete (az én stenciljeim általában két- vagy többrétegűek), ilyenkor több sablon készül, minden színárnyalatról egy-egy.

A projekt amin éppen dolgozom.
Nézzük mire lesz szükséged? Egy tetszőleges, lehetőleg nagyobb felbontású képre (a nagyobb felbontás csak abban az esetben lényeges, ha óriás stencilt szeretnél készíteni), Photoshop-ra, kartonpapírra (minimum rajzlap erősségű papírra) és papírvágó késre, azaz szikére.

Egy portrét választottam magamról, először javasolt portréval vagy egyszerűbb rajzfilmfigurákkal kezdeni a stencil készítést.

Ha kiválasztottad a képet, nyisd meg Photoshop-ban. Amennyiben valamilyen módosítást szeretnél végezni rajta, tedd meg, azt viszont ne feledd, hogy mindent külön-külön rétegben készíts el, és az eredeti képből mindig legyen egy másolatod különálló rétegben, hogy ha kell, akkor újra tudd kezdeni. Fontos azt is megemlíteni, hogy a képet egy A/4-es vásznon készítsd el, főleg akkor, hogyha óriás méretű stencilt szeretnél. Amennyiben csak egy normál lapméretű sablont készítenél, szinte mindegy a kép méretaránya. Ha kinyomtatva pixeles is, az sem baj, hiszen úgy is ki kell vágni.

Nézzük lépésről lépésre:

1. File/new  - A/4-es nemzetközi papírméret (álló) 


2. lépésben illeszd be a vászonra a kiválasztott képet, méretezd át a képet (ctrl+T - free transform), mégpedig úgy, hogy a shiftet folyamatosan lenyomva tartod, így megmaradnak a kép eredeti arányai.

A beillesztett kép, átméretezés előtt.
Átméretezés után.

3. lépésként készíts a rétegről egy „biztonsági” másolatot a ctrl + J billentyűkombináció segítségével. A későbbiekben a másolt réteget kell majd használni.

A 4. lépéssel elérkeztünk ahhoz a részhez, amikor már alakul a stencilünk.  Image / Adjustments / Threshold opciót kell ehhez használni.


Ennél a képnél nekem szükségem van a 100-as threshold levelre (a kép minőségétől, színek tónusától függ, hogy milyen erősségi fokot kell használni), klikk OK! Máris közelebb kerültél a stenciled alapjához.


5. lépésként az eddig nem használt rétegről készíts egy újabb másolatot, az előbb átalakított képnek a láthatóságát vedd le, "nyomd ki a szemét". Majd az új másolaton végezd el ugyanezt a műveletet annyi különbséggel, hogy itt egy magasabb threshold értéket kell megadni. Az én esetemben ez az érték 128. Okézd le.


Majd állítsd át az átlátszóságát körülbelül 50%-osra. Ezt a rétegek fül alatt az opacity százalék változtatásával teheted meg: a szem bekapcsolásával kapcsold vissza a legfelső réteget, és az opacity-jét vedd le 50%-ra. Kapcsold ki az eredeti kép láthatóságát. Valami ilyesmit kell látnod:


6. lépésként a ctrl folyamatos nyomva tartása mellett jelöld ki a két felső réteget, majd merge layers segítéségével egyesítsd őket, hogy egyetlen rétegben legyen az egész. 


A 7. momentum az, hogy az egyesített képen elvégezzük a cutout-ot. Filter / Artistic / Cutout. Állítsd be az alábbi értékeket: 3, 2 és 1. majd klikk OK!



8. és egyben utolsó lépésként az így kapott képet mentsd el stencil néven. Mivel kétrétegű a stencil ezért majd két példányban kell kinyomtatni. Erről majd egy másik bejegyzésben lesz szó, ahol megmutatom, és leírom, hogyan készíthetsz óriásplakátot bármilyen képből.




Első próbálkozásra olyan képeket javasolnék, amelyek alapból fekete-fehérek, és mindösszesen egyetlen egy portrét ábrázolnak. Pl - John Lennon vagy Barack Obama, Che Guevara vagy Chuck Bass /Ed Westwick/ - az utóbbi két személyről jómagam is készítettem már stencilt. 

Jó munkát kívánok nektek, ha hozzáláttok, akkor az elkészült stencilről várom a képeket a blog facebook oldalán. :)


Az óriásméretű kép elkészítésével a How to create a huge spray paint setncil Part 2-ben lesz szó, magáról a szike használatáról és a sablon kivágásáról, fújásáról a part 3-ban olvashattok majd.


Keress meg Instagram-on: @norcsikiss és nyomj egy like-ot a Chic ftom Thrift facebook oldalára. Ha bármilyen kérdésed van, akkor tedd fel a formspring-en. Már a Twitteren is megtalálsz: @norcsi_kiss

Find me on Instagram-on @norcsikiss and like Chic from Thrift on facebook. If you've got any quastion thank ask me on formspring. Also you can find me on Twitter @norcsi_kiss











8 comments:

  1. áhh. nagyon jó lett :)

    http://www.facebook.com/#!/BeautyAndFashionMakeUp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hát ez még csak az alap mint ahogy írtam :) Későbbi bejegyzésben lesz szó az órás méretezésről, a kivágásról és a festék spray használatáról :) Egyszerre bazi sok lett volna :) Így is elég hosszú lett :)

      Delete
    2. de mindenképp meg fogja érni az elkészítéssel való időt :)

      Delete
    3. mindig megéri evvel foglalkozni :)

      Delete
  2. Tök jó lett. És hasznos ki poszt.
    De szeretek ilyenekkel szórakozni... :D A kedvencem a képregényes hatás, amikor csak körvonalakat hagyok meg feketének és ki is színezem, nem marad fekete-fehér. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azt én is imádom, de mivel egy sablon alap :) ezért tök mind1, hiszen az adott területeket kivágom a papírból :)

      Delete
  3. Nice!!! Like the final effect!!! :)
    Do visit my blog too sometime dear! :)
    FASHION PANACHE BLOG

    ReplyDelete
  4. Szia!

    Díjat kaptál Tőlem!
    http://tundercica.blogspot.hu/2013/05/best-blog-dijat-kaptam-dd.html

    ReplyDelete